List Otwarty przeciw likwidacji linii kolejowych

10.12.2012
Organizacje pracodawców, związki zawodowe oraz branżowi eksperci wystosowali List Otwarty do polskich i europejskich władz, w którym sprzeciwiają się planom likwidacji linii kolejowych w Polsce. List został opublikowany podczas konferencji prasowej, która odbyła się 7 grudnia 2012. Inicjatorem wspólnego, bezprecedensowego wystąpienia pracodawców i pracowników był Związek Niezależnych Przewoźników Kolejowych. List można przeczytać tutaj oraz tutaj (English version), natomiast prezentacja Zarządu ZNPK zawierająca mapę z wykazem linii do zamknięcia znajduje się tutaj oraz tutaj (English version). Wystąpienie poparły m.in.:  Związek Niezależnych Przewoźników Kolejowych, Izba Gospodarcza Transportu Lądowego, European Rail Freight Association, Związek Zawodowy Maszynistów Kolejowych w Polsce, Związek Zawodowy Dyżurnych Ruchu PKP, Sekcja Krajowa Kolejarzy NSZZ Solidarność, Federacja Związków Zawodowych Pracowników PKP, Centrum Zrównoważonego Transportu, Kampania "Tiry na Tory", Stowarzyszenie Zielone Mazowsze, Bydgoskie Towarzystwo Przyjaciół Kolei, Klub Sympatyków Kolei we Wrocławiu, Towarzystwo Ochrony Zabytków Kolejnictwa i Organizacji Skansenów Pyskowice, Radomskie Inwestycje, Łódzka Inicjatywa na Rzecz Przyjaznego Transportu, a także branżowi eksperci: Jacek Prześluga, prof. Marek Sitarz, dr Michał Wolański oraz Wojciech Zdanowski.

Zapisz się na newsletter

Akceptuję politykę prywatności